Trip ni dah lama, dah hampir setahun pun. Plan sejak 2014 -
kitorang kalau plan nak trip ke mana-mana, terutama kalau oversea memang
berbulan atau setahun sebelum. Pergi Singapore pun plan berbulan-bulan.
Sebenarnya untuk buat apa-apa pun, perancangan adalah sangat
penting. Tak rugi rancang awal, kalau perancangan tu tak jadi, confirm kita
ganti dengan perancangan yang lebih baik. Kalau kita rancang last minute, baik
atau tak itu sahajalah perancangan yang kita ada. Perancangan awal juga
membolehkan kita mencari sebanyak mungkin maklumat untuk menjadikan kita jelas
ke mana nak dituju dan mengelakkan kita tersesat di perantauan. Tambahan pula kitorang
bawa anak-anak yang masih kecil.
Perancangan awal juga menambahkan kebarangkalian kita
mendapatkan the best deal untuk harga
kapal terbang dan hotel. Harga hotel dan makanan di Hong Kong ni sangat mahal kalau di bandingkan dengan Malaysia. Dari segi tukaran
matawang, sifir mudah RM1 = HKD2. Waktu kami pergi RM1 = HKD1.85 (masa ni agak
tinggi sedikit). Walaupun Nampak macam 1 ringgit boleh dapat lebih banyak HKD,
tapi harga sepinggan nasi briyani di sini secara puratanya adalah HKD60-70
sepinggan. Atau kalau nak jimat sikit boleh makan nasi goring, range dari HKD40-60
sepinggan.
Atau kalau nak jimat lagi, boleh laa bawa apa-apa makanan
dari Malaysia, nak bawa periuk nasi pun boleh. Kastam di Hong Kong ni takde
food restriction macam kat Australia. Kami cuma bawa Megi dan Nasi Briyani
Brahim’s je, selain air kotak dan roti Fun in the Bun Gardenia. Roti ni memang
bekal wajib kami bila travel - ringan, sedap dan mengenyangkan untuk alas
perut.
Tiket Air Asia kami ke Hong Kong pukul 6.20 pagi di KLIA, jadi pukul 4.00 pagi kami dah siap check in.
Terima kasih pada Mira & Irsyad (ateh & pakteh
budak-budak ni) serta nenek diorang hantarkan kami ke airport pagi tu.
Depan surau KLIA 2 Gate berapa dah tak ingat - Sambil tunggu
flight boarding solat subuh dulu.
Cuaca cantik sepanjang perjalanan.
Tiba di HKIA sekitar 10.15AM.
Muka-muka excited tiba di Hong Kong.
Sewaktu tiba di airport HKIA, perkara pertama yang
dicadangkan ialah korang mesti beli Octopus Card. Octopus card ni macam kad
Touch n Go di Malaysia, atau macam Oyster Card di London lah konsepnya. Kad ni
boleh digunakan untuk public transport seperti bas & MTR. Elok sangat beli untuk
elakkan beratur membeli tiket setiap kali naik MTR.
Waktu kami pergi harga Octopus Card macam ni.
Kami tambah HKD30 untuk tiket kanak-kanak. Dah buat
perkiraan untuk kegunaan kami tiga hari di Hong Kong, memang cukup HKD50
seorang. Ada baki nanti boleh redeem balik semasa pulangkan kad tu. Banyak
tempat ada jual Octopus Card ni macam kaunter tiket train, kedai 7-11,
kedai-kedai fastfood, Starbuck, supermarkets, even bakeries pun ada jual.
Sesetengah tempat ada vending machine untuk beli Octopus Card ni. Di HKIA paling
senang beli di kaunter tiket keretapi di tengah-tengah Arrival Hall.
Peratikan je kaunter macam ni sure korang jumpa kat
tengah-tengah alam tu. (Photo Credit : chopsticks7)
Ambil bas bernombor 21 untuk ke Tsim Sha Tsui. Fare untuk
seorang dewasa HKD33.
Kalau korang pilih hotel mampu tinggal di Tsim Sha Tsui, ada
kemungkinan korang menetap di bangunan hotel yang sama dengan kitorang.
Bangunannya satu tapi ada banyak nama hotel, sebab kebanyakan properties investors
kat Hong Kong ni dia beli satu atau dua level di bangunan lama di Tsim Sha Tsui
ni, renovate pecahkan kepada bilik-bilik kecil dan jadikan guest house.
Walaupun sesetengahnya menamakan dengan guesthouse, tapi banyak juga yang
menamakannya dengan hotel. Walaupun bagi aku kalau kes macam ni tak boleh kira
hotel. Kalau pun tidak mempunyai bangunan sendiri, hotel sekurang-kurangnya perlu
ada kemudahan asas penginapan sendiri seperti kafe, ruang lobi yang sempurna
dan yang penting perlu ada pemudahcara (customer servise) yang available 24
jam.
Tak kisahlah nak namakan apa sekali pun, tempat kitorang
tinggal malam tu adalah Legend Guest House. Terletak dalam bangunan lama Tsim
Sha Tsui Mansion di Nathan Road, sebelah dengan Masjid Kowloon. Di bangunan
yang sama ada Sandhu Hotel, Just As Inn, Bloomy Hotel, KK Guesthouse dan banyak
lagilah. So kalau baca review semua hotel ni pasti korang akan jumpa review
yang hampir sama – masalah lif yang kecil dan perlahan – muat-muat untuk 2
dewasa dan dua kanak-kanak dengan satu luggage. Dan masalah bilik yang terlalu
kecil sehinggakan tiada ruang langsung untuk dihamparkan sejadah (end up solat
atas katil sahajalah).
Dari segi harga, no complaint sebab memang sudah sedia
maklum harga hotel di Hong Kong ni memang mahal. Bilik kami dengan dua katil
double (rasanya katil double dia ni custome made size, sebab lebih kecil dari
queen) harganya dalam HKD490 semalaman. Muat-muat dua katil dan 1 toilet. Jarak
antara dua katil ini adalah 1 kaki setengah sahaja!
Tapi ramai tourist suka hotel area sini sebab kedudukan yang
strategik dan harga masih dikira antara yang termurah di area Tsim sha Tsui ni.
Kedudukan MRT betul-betul depan pintu masuk ke lif hotel ni je.
Kalau dari airport tadi nak turun di area hotel ni boleh
turun di Bus Stop Cameron Road – hentian yang ke-13 dari airport. Dalam bas ada
skrin tunjukkan kita sekarang di hentian ke berapa berserta nama hentian tu.
Jadi bagi pelancong macam kita ni tak perlu risau kalau tak tahu nak turun
bila. Dari segi anggaran masa adalah hampir satu jam.
Macam kitorang hari tu lebih satu jam sebab driver bas masuk
jalan lain, tak pasti sebab dia nak elak jammed atau memang dia driver baru . Kecoh
sekejap dalam bas sebab ada hentian yang dia terskip - sebab lalu jalan lain.
Di hadapan Bangunan Tsim Sha Tsui Mansioan bersebelahan Nathan Road.
Kitorang check in dalam pukul 1.00 petang dan ambil masa
sekejap je untuk mandi, solat dan makan maggie dan roti sebagai alas perut
sebelum keluar. Destinasi seterusnya ialah mencari dim sum halal yang popular
di Masjid Ammar & Osman Raju. Dim Sum tu hanya dijual sampai pukul 3
sahaja, jadi kami kena cepat. Naik MTR di Tsim Sha Sui dan turun di Admiralty
station untuk tukar ke tren Island Line menuju ke Chai Wan. Dan turun di Wan
Chai station. Dari sini jalan kaki kira-kira 750 meter untuk ke Masjid Ammar. Agak
mencabar juga dengan tiga orang kanak-kanak untuk jarak perjalanan sejauh itu.
Sebab tu time ni tak ada gambar pun sebab tak sempat nak fikir untuk ambil
gambar.
Kami sampai dalam pukul 2.45 petang di Masjid Ammar &
Osman Raju.
Hanya sebahagian sahaja menu dim sum yang berbaki. Tak apalah, asal
dapat merasa.
Di dalam perkarangan masjid.
Selepas makan dan ambil beberapa gambar di sini kami ke Hong
Kong Park pula. Ceritanya akan di sambung dalam Part II.
0 comments:
Post a Comment